Home Classic Tourist Bedrijven    
De Poortersloge op het Jan Van Eyckplein te Brugge | Regiobrugge.be Tourist
Geschiedenis van de Poortersloge

De Poortersloge werd gebouwd op het Jan Van Eyckplein in het begin van de 15e eeuw en deed dienst als vergaderplaats van de Brugse Poorters.

Daarnaast was het tot 1715 ook de zetel van "Het Genootschap van de Witte Beer", de ridderlijke steekspelvereniging van Brugge. De Academie voor Schone Kunsten heeft er ook nog gezeteld en tot op vandaag is het Rijksarchief er ondergebracht.

Kaart Jan Van Eyckplein
De locatie van de Poortersloge is aangeduid op het stadsplan met een groene stip
Foto Poortersloge 19e eeuw
Deze laat 19e eeuwse foto toont de Poortersloge met de vroegere houten toren. De torenbekroning werd vernieuwd in 1755, na een brand. (Foto van Jaak A. Rau)
Foto Poortersloge 2004
In het begin van de 20ste eeuw werd onder leiding van architect L. Delacenserie een restauratie uitgevoerd waarbij onder andere een nieuwe stenen toren werd gebouwd.
Foto Toren van de Poortersloge
Zicht vanaf de Academiestraat. Hier is de deels ingebouwde, slanke traptoren te zien.
Foto Toren van de Poortersloge
Zicht op de torenspits vanaf het Biskajersplein
Foto Latijns opschrift Poortersloge

Hierboven een foto van het opschrift dat boven het deurportaal hangt aan de kant van de Academiestraat. Het werd aangebracht als verwijzing naar het herstel na de brand van 1755.
"UT PHOENIX EX CINERE SUO BRUGENSIUM DONO REVIVISCO"


Rechts een foto van de beeltenis van het zogenaamde "Brugs Beertje", het eerste gevelbeeld dat werd aangebracht op de hoek van het gebouw aan de zijde van de Academiestraat.

Foto van het Brugs Beertje

Copyright: Alle foto's zijn auteursrechtelijk beschermd door hun respectievelijke auteur. Alle rechten voorbehouden. Klik hier indien u het gebruik van foto's wenst aan te vragen.

Neem contact op met ons voordat u foto's overneemt.