Home Classic Tourist Bedrijven    
De Molens van Brugge: Overzicht | Regiobrugge.be
De Molens van Brugge

Brugge heeft een rijke molenhistorie. Op het stadsplan van Popp (1865) zijn nog 21 molens te zien: 12 standaardmolens en 9 stenen molens. Aangezien de stad van plan was de molenwallen te nivelleren om er "wandelingen" aan te leggen, werden de molens opgekocht en afgebroken.


In 1894 moest de laatste stenen oliemolen "De Engel" (1781 - 1894) eraan geloven. Die stond op de Smedenvest, bij de Greinschuurstraat. In 1903 werd de "Bonne Chiere" door een orkaan omvergeworpen en een deel belandde in het kanaal.

De vrees bestond dat op de vestingen geen enkele molen meer zou overblijven. Maar dan de reactie van "La Patrie" en "De Vrienden van Brugge". Die wilden het molenlandschap op de Kruisvest voor het nageslacht bewaren.

De molenwal van de oude "Bonne Chiere" werd aangekocht om de molen uit Olsene te kunnen herbouwen (1906). In 1914 kocht men de "Sint-Janshuismolen" aan; in 1970 volgde "De Nieuwe Papegaai" uit Beveren-aan-de-IJzer. En als laatste kwam de "Koeleweimolen" erbij. Nu staan er weer vier prachtige molens te pronken op de Kruisvest.

Bonne-Chièremolen Sint-Janshuismolen
Bonne-Chièremolen

Deze molen is de eerste molen op de Kruisvest, gezien vanaf de Kruispoort. Deze molen is een standaardmolen op vier teerlingen en is afkomstig uit Olsene (Oost Vlaanderen), waar hij in 1844 werd gebouwd.

Sint-Janshuismolen

De huidige Sint-Janshuismolen is al de derde molen op die plek. De wal of mote waarop de molen nu nog staat werd gemaakt bij de oprichting van de tweede stadsomwalling na de uitbreiding van het grondgebied in 1297-1300.

De Nieuwe Papegaai Koeleweimolen
De Nieuwe Papegaai

Deze molen is de derde molen op de Kruisvest, gezien vanaf de Kruispoort. In 1970 werd de molen uit Beveren-aan-de-IJzer overgebracht, waar hij als Hoge Seinemolen bekend stond. Hij was gebouwd in 1790 als oliemolen.

Koeleweimolen

De molen is een maalvaardige reconstructie van de afgebroken Bosterhoutmolen uit Meulebeke. De Bosterhoutmolen werd gebouwd in 1765-'66 te Meulebeke. De molen was daar tot in 1958 in bedrijf.

Ter Pannemolen Zandwegemolen
Ter Pannemolen

Op deze plaats in Koolkerke werd de eerste houten graanwindmolen opgericht, onder de naam "Ter Pannemolen" of "Galliardmolen". Rond 1834 vernemen we dat Louis Gilliodts, rentenier te Brugge, eigenaar was van deze molen.

Zandwegemolen

De Zandwegemolen is een stenen stellingmolen uit 1860 die voorafgegaan werd door houten oliemolens. De eerste werd al vermeld in 1368 en de tweede in 1425. Deze stampkoten produceerden olie uit oliehoudende zaden zoals kool-, raap- en lijnzaad.

Rosmolen De Tredmolenkraan
Rosmolen

In Houtem bij Veurne werd op het erf van de hoeve Vanhee een rosmolen gebouwd. De rosmolen werd aangedreven met twee paarden, en was voorzien van één koppel maalstenen.

De Tredmolenkraan

Leerlingen en cursisten van het VTI-Brugge reconstrueerden de havenkraan van het Kraanplein te Brugge. Op 2 april 2002 werd de kraan geplaatst op het nabijgelegen Jan van Eyckplein in het kader van 'Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa'.

Wallemolen Dankwoord
Wallemolen

De stad Brugge liet deze molen bouwen in 1759 als wateropvoermolen. In 1800 liet ze er een volmolen aan toevoegen, op aandringen van de Brugse wol-manufacturen: ze klaagden dat de volmolen aan het Minnewater langdurig stillag.

Wij danken Christiaan Debusschere, voorzitter van Molen Magazine vzw, bron van deze informatie.

Molen Magazine vzw

Copyright: Alle foto's zijn auteursrechtelijk beschermd door hun respectievelijke auteur. Alle rechten voorbehouden. Klik hier indien u het gebruik van foto's wenst aan te vragen.

Neem contact op met ons voordat u foto's overneemt.